
ICD-11 in Belgium?
Studiedag
International Classification of Diseases
Het kwalitatief coderen van medische gegevens is van essentieel belang voor een goed functionerende gezondheidszorg. Correcte en consistente codering vormt de basis voor financiering, beleidsvorming, wetenschappelijk onderzoek en innovatie binnen de zorgsector.
In België gebeurt medische codering vandaag volgens het handboek ICD-10-BE .
De Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelde een nieuw internationaal classificatiesyteem dat operationeel is sinds 2022. Het werd ontworpen om actuele medische kennis te integreren en beter aan te sluiten bij digitale gezondheidssystemen. De WHO stopte ondertussen met het onderhouden van ICD-10 en toekomstige verbeteringen zullen uitsluitend in ICD-11 worden doorgevoerd.
Dr. Robert Jakob, Teamleader Classifications and Terminologies at WHO, maakt ons wegwijs in ICD-11 en de wereldwijde implementatie.
Voertaal: Engels
En België?
In 2021 communiceerde de Belgische overheid via het E-zine BeCare van de FOD Volksgezondheid dat de overstap naar ICD-11 gepland is voor 2027. Als we die timing willen handhaven, moeten de zorgsector vandaag in actie schieten om zich hierop voor te bereiden.
Binnen de Belgische zorgsector leven heel wat vragen:
-
Zal België de overstap maken?
-
Wanneer zou dat gebeuren?
-
Wat houdt ICD-11 precies in?
-
Wat is er nodig om deze transitie te realiseren?
-
Hoe kunnen zorginstellingen en professionals zich voorbereiden?
-
En wie beschikt over de juiste expertise om dit proces te begeleiden?
Tom Van Renthergem, Head of data and policy information, FOD Volksgezondheid, licht de stand van zaken in België toe.
Voertaal: Engels
Internationale expertise
België staat niet alleen in deze uitdaging. Heel wat landen zijn ons al voorgegaan in de implementatie van ICD-11. Hun ervaringen bieden een waardevolle bron van kennis.
Door te leren van deze voorbeelden kunnen wij sneller schakelen, fouten vermijden en efficiënter werken richting een toekomstgerichte codering.
Michelle Badore, Global Clinial and Nosology content Manager at Solventum, vertelt ons hoe we ons best voorbereiden op de transitie
Voertaal: Engels
Expertise in eigen land
Ook in België groeit de expertise. Enkele experten hebben zich reeds grondig verdiept in ICD-11 en de concrete toepassing ervan. Zij delen graag hun kennis. De groep wordt opgesplitst om praktische voorbeelden en oefeningen toe te lichten
Dr. Karen Pien, head of medical registration at UZ Brussels and expert in medical data management.
Voertaal Nederlands
Dr. Peter Heirman, Medical specialist in medical registration and health data management at CHU
Voertaal Frans
Nieuwe nomenclatuur en ICHI
Daar waar ICD-11 bedoeld is om diagnoses te coderen, heeft de WHO ook een classificatiesysteem voor procedures ontwikkeld, ICHI (international Classification of Health Interventions).
België houdt bij de hervorming van de nomenclatuur expliciet rekening met ICHI als referentie. Zo wil men tot een transparanter en internationaal vergelijkbaar systeem komen, dat beter aansluit bij moderne klinische praktijken én digitale registratie.
Om een goed beeld te krijgen van de overstap van ICD-10-BE naar ICD-11 en ICHI, kunnen we de hervorming van de nomenclatuur niet over het hoofd zien.
Prof. Magali Pirson, President of the school of public health, ULB
Prof. Pol Leclerq, expert in hervorming van nomenclatuur, ULB
Voertaal Frans
Organisatie door

Met de steun van
